• 5 middel tot grote uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 30 gram boter
  • 1/8 liter droge witte wijn
  • 1 liter runderbouillon, eventueel gemaakt van een blokje of tabletje
  • 1 blaadje laurier
  • halve theelepel gedroogde majoraan
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • enkele sneetjes wit geroosterd brood
  • 100 gram geraspte kaas
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • croutons (handvol per bord)
 
Print Friendly, PDF & Email

De Franse uiensoep is er in meerdere varianten. Naast de basis uiensoep en de Franse uiensoep met bier hebben we nu ook de Franse uiensoep met wijn. Een goed alternatief als hoofdgerecht. Deze soep heeft een heerlijke smaak maar wordt niet overheerst door de smaak van wijn. Alles is, zoals het de Fransen betaamt, goed met elkaar in evenwicht.

Bereiding Franse uiensoep met wijn

1. Verhit in een flink pan de boter en laat hierin de uienringen rustig bakken voor ongeveer 20 tot 25 minuten. De uien moeten regelmatig omgeschept worden zodat ze egaal fruiten.

2. Zodra de uien klaar zijn kan de wijn worden toegevoegd en moet het geheel goed doorgeroerd worden.

3. Laat de wijn op een middel hoog vuur voor enkele minuten koken, totdat de wijn voor ongeveer een derde is ingekookt. Niet meer, anders gaat de alcohol overheersen.



4. Voeg daarna de bouillon bij en roer alles goed door.

5. Voeg de majoraan, laurier en tijm toe en laat de uiensoep voor ongeveer 30 minuten op een laag vuur pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden.

6. Leg in de kom op de bodem een stukje geroosterd wit brood en bestrooi dit met geraspte kaas.

7. Na het half uur wordt de soep over het brood en de kaas gegoten.

8. Voeg daarna nog wat grote croutons toe en bestrooi deze met kaas.

9. De soep kan daarna voor een paar minuten in de oven.

10. Serveer de soep direct uit de oven.

Eet smakelijk!