FoodWeLove 234x60

Gekarameliseerde uien zijn een waar genot voor de zintuigen. Door het karameliseren van de uien, ook wel het fruiten van uien genoemd, komen de suikers van de ui vrij die een heerlijke, zoete geur afgeven. Deze uien smaken heerlijk in een verse uiensoep of als garnering bij een biefstuk. Met karameliseren (of karamelliseren) wordt bedoeld door middel van verhitting op een laag vuur de smaak-, geur- en kleureigenschappen van suiker aan te passen. Deze veranderen in dit geval de uien zodat ze een glazige kleur krijgen, zoeter van smaak zijn en een heerlijke milde geur afgeven.

uienkarameliseren

 

Uien bakken of karameliseren?

Er is op het eerste oog weinig verschil tussen uien bakken of uien karameliseren. Veel mensen denken daarom dan ook dat ze uien gaan karameliseren terwijl ze eigenlijk uien gaan bakken. Toch is er een groot onderscheid tussen beide.

Bij het karameliseren van uien bak of fruit je niet zomaar de uien maar voeg je ook bijvoorbeeld bruine suiker toe om een extra zoete smaak te krijgen.Bij het bakken van uien voeg je vaak iets extra’s toe. Bijvoorbeeld gesneden champignons. Hierdoor heb je eigenlijk, in de volksmond genoemd, een prutje wat heerlijk smaakt bovenop een biefstuk.

Daarnaast bij het karameliseren van uien zorg je op een delicate manier ervoor dat de uien gefruit worden. Hierbij zorg je dat de uien een glazige kleur krijgen en niet zoals bij het bakken van uien een zwartgeblakerde kleur.

 

Hoe moet je uien karameliseren?

Het karameliseren van uien begint al in de winkel met het uitzoeken van goede, geschikte uien. Dit zijn uien die wat groter van vorm zijn en vers van smaak. Ze mogen dus niet uitgedroogd zijn. Ze moeten een heldere witte kleur hebben en de uien moet door hun versheid goed versnipper baar zijn.

Voor ongeveer 850 gram heb je 5 grote uien nodig. Deze moet je eerst pellen en dan versnipperen of in ringen snijden. Dit is afhankelijk waar jij het voor wilt gebruiken. Voor een heerlijke uiensoep wordt veelal meer de uienringen gebruikt. Voor bovenop een biefstuk wordt het meer versnipperd.

Neem dan een sudderpan en verwarm daarin 2 eetlepels olie. Zodra de olie eet is verwarm je hierin de ui even kort. Niet te lang want de uien mogen niet aanbakken. Voeg dan de bruine suiker, water, balsamicoazijn, zout en peper toe. Laat het dan voor ongeveer 50 minuten op een laag vuur pruttelen. Roer het af en toe goed door elkaar zodat de uien niet aan elkaar gaan kleven.

Na ongeveer vijftig minuten zijn de uien klaar en hebben ze een glazige kleur gekregen. De uien zijn dan goed zacht geworden en het vocht is verdampt.

 

Ingrediënten voor gekarameliseerde uien

  • 6 grote uien
  • 375 milliliter water
  • 75 mililiter balsamicoazijn
  • 2 eetlepels olie
  • 50 gram bruine suiker
  • Zout en peper (naar smaak)

De gekarameliseerde uien zijn na bereiding maximaal een week in de koelkast te bewaren.

Eet smakelijk!