- 1 kilo uien (versnipperd in ringen)
- 0,2 liter bruinbier
- 1 liter groenten bouillon
- brood
- 500 gram nagelkaas
- 2 teentjes knoflook (in stukjes)
- 50 gram boter
- tijm
|
In Friesland kent men een eigen variant op de uiensoep, de Friese uiensoep of Fryske sipelsop, met echte Friese nagelkaas. Dit is een aparte maar heerlijke uiensoep met een smaak van kaas en bier.
Bereiding Friese uiensoep met nagelkaas
- Bak in een grote kookpot de uienringen met knoflookteentjes in de boter totdat ze een mooie goudgele kleur hebben gekregen. Zorg ervoor dat ze niet verbranden.
- Zodra ze goudgeel zijn, giet het bruine bier erbij en laat het pruttelen op een laag vuur.
- Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden.
- Voeg de groentebouillon toe aan de uien, knoflook en bier, en laat het geheel ongeveer 40 minuten pruttelen. Voeg een klein beetje tijm toe voor de smaak.
- Giet de uiensoep in een soepkom waarop nog wat brood kan liggen.
- Beleg het brood met de nagelkaas en leg deze in de soep. Laat het geheel in de oven grillen totdat de kaas een lichte kleur heeft en begint te smelten.