• 3 grote witte uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 25 gram bloem
  • 50 gram spekblokjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 deciliter trappisten bier
  • 2 runder bouillonblokjes
  • 1 liter water
  • croutons
  • geraspte kaas
 

Frankrijk is het land met de meest bekende uiensoep. België, en dan met name Vlaanderen, heeft zijn eigen variant gebaseerd op het beste gerstenat van België, Trappisten bier. Dit bier is daarom ook een van de hoofdingrediënten van deze Vlaamse uiensoep die een authentieke smaak heeft. Het recept is verder vrij eenvoudig maar door de toevoeging van het bier toch wel weer apart.

Bereiding Vlaamse uiensoep

  1. Laat in een grote kookpot wat water koken met daarin de bouillonblokjes. Niet teveel blokjes gebruiken, want het mag de smaak niet overheersen.
  2. Pel ondertussen de uien en snijd deze in ringen.
  3. Bak in een grote koekenpan de spekjes gaar en voeg daarbij de knoflook en uien. Laat dit even op het vuur zweten.
  4. Voeg daarna de tomatenpuree en de bloem erbij en laat het op een laag vuur wat garen.
  5. Voeg in de grote kookpot alles bij elkaar en giet hierbij het Trappisten bier.
  6. Strooi daarbovenop nog 1 of 2 laurierblaadjes voor wat extra smaak.
  7. Laat de uiensoep voor ongeveer 45 minuten lekker sudderen op een laag vuur.
  8. Haal na 45 minuten het laurierblad eruit en strooi in wat kommetjes de croutons.
  9. Giet over de croutons de Vlaamse uiensoep, garneer het met wat geraspte kaas en serveer de uiensoep.

Eet smakelijk!